Bildiğimiz üzere Sağlık Bakanlığı personel alımlarını artık 3+1'li başka bir değişle 663 sayılı KHK 45-A'lı alımlar yapmaktadır. Bu alım türü yeni ve kadro şekli 657 4/A'lı alımlarından farklı olduğu için eş durumu tayini de özel bir statüde gerçekleşmektedir.

Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar

2024 yılı 2. dönem 3+1 sözleşmeli sağlık personelinin eş durumu tayinine ait ilana "Sağlık Bakanlığı 3+1 Eş Durumu (45/A) Sözleşmeli Sağlık Personeli Tayin Şartları İlanı Yayınlandı" başlıklı habere tıklayarak erişebilirsiniz. 

22 Soruda Sözleşmeli Eş Durumu Tayini

Soru 1: Eş tayinlerinde evlilik süresi aranıyor mu? Mesela 1 yıl ya da ay olarak evlilik süresi aranıyor mu?
Cevap: Hayır, evlilik süresi eş tayini kuralarında aranmamaktadır. 

Soru 2: Eşi özel sektörde çalışan biri ile eş durumu tayini nasıl oluyor?
Cevap: Eşi özel sektörde çalışan sözleşmeli sağlık personeli görevde 3 yılı doldurduğunda başvuru yapabilmektedir. Yani 3 yıl sonunda kadroya geçtiklerinde tayin hakları bulunmaktadır. Dilekçe vererek eş durumu tayini yapılabilmektedir. 

Soru 3: Ret yenileceği bilindiği halde başvuru yapılırsa ne olur? 
Cevap: Herhangi bir şey olmaz.

Soru 4: Durumu onaylananın kurada çıkmama ihtimali var mı?
Cevap: Evet, ihtimal var. Eş durumu onaylandığı halde kurada çıkmayanlar sonraki başvurularında kurasız olarak direkt geçiş hakkı verilmektedir. 

Es Durumu Kurasi Aciklama 1

Soru 5: Eşi Milli Eğitim Bakanlığında kadrolu olarak çalışmakta, kuraya başvuracak kişi ise sözleşmeli statüde 1 yıldır Sağlık Bakanlığında hemşire olarak görev yapmaktadır. Hangi eşin çalıştığı ile tayin yapılır?
Cevap: Eş durumu kurasına başvuru yapan sözleşmeli sağlık personeli yani hemşire kadrosundaki Sağlık Bakanlığı çalışanıdır. Yani işlem Sağlık Bakanlığı personeline yapılmaktadır. Başvuru ya olumlu ya da ret şeklinde cevap gelmektedir. Sağlık Bakanlığında çalışan hemşireye ret geldiğinde Milli Eğitim Bakanlığında çalışan eşi sağlık Bakanlığında çalışan hemşirenin yanına tayin olamaz. 

Özetle; bu eş durumu tayininde yapılan işlem şu şekildedir: kim başvuru yapıyorsa o personele işlem yapılır. Sağlık Bakanlığında görev yapan hemşire başvurduğunda Sağlık Bakanlığı tarafından kontenjan yeterli bulunursa karşı bakanlıkta görev yapan eşin bulunduğu yere tayin işlemi yapılacaktır.

Soru 6: Eş Milli Eğitim Bakanlığında doğu görevinde sözleşmeli statüde görev yapıyor ise nasıl olur? 
Cevap: Eş farklı bir bakanlıkta çalışıyor ise sözleşmeli statüde değil kadrolu statüde çalışıyor olması gerekmektedir. 

Soru 7: Eş kadrolu diş hekimi olarak görev yapıyor. Kuraya başvuracak kişi ise yeni atanmış sözleşmeli hemşire. Bu durumda başvuru nasıl olur? 
Cevap: Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ilanda kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olduğunu ve ilgili mevzuatı gereği yer değiştirmesinin mümkün olmadığını veya görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmadığını belgeleyenler bu ilanla kuraya başvurabilir. 

Soru 8: Eşi TSK’da asker olan sözleşmeli sağlık personeli, 1 yılı dolduğunda tayin için kurayı beklemek zorunda mıdır? 
Cevap: Evet, ocak ve temmuz aylarını beklemek zorundadır. Bu durumda olup da bugüne kadar başvurusu reddedilen pek görülmemiştir. 

Öte yandan stratejik personel; Sağlıkçı stratejik personele tabiidir. Stratejik personel ise; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman er, mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri sınıfları, hakim, savcı, kaymakam ve vali olarak adlandırılabilir. 

Soru 9: Kendisine ait eczanesi olan eşin yanına sözleşmeli sağlık personeli örneğin hemşire ne zaman eş durumu başvurusu yapabilir? 
Cevap: Kişi herhangi bir devlet kurumunda kadrolu olarak çalışmadığı sürece eşinin görev yaptığı yer özel sektör olarak kabul edilmektedir. Bu durumda olanlar eş durumu tayini için, 3 seneyi doldurduktan sonra yani kadroya geçtiklerinde bulundukları hastanenin personel servisine dilekçe vererek başvuru yapabilmektedirler. Bu şekilde eczanesi olan eşin yanına tayin başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Soru 10: Sözleşmeli sağlık personeli il içi tayini nasıl yapılmaktadır? 
Cevap: Sözleşmeli sağlık personeli il içi eş durumu tayini 3. senede yapılabilmektedir. İl içi normal tayin ise 4. sene dolduğunda yapılabilmektedir. 

Soru 11: Eşin görev belgesi ekip sistemine nasıl yükleniyor?? 
Cevap: JPG, PNG gibi fotoğraf olarak yüklenmek istediğinde ekip sistemi kabul etmemektedir. Görev belgesini öncelikle PDF formatına çevirin sonra yükleyin. Fotoğrafları PDF yapan birçok mobil uygulama bulunmaktadır. 

Soru 12: Eş 2,5 yıl önce hemşire olarak kadroya geçti. Kuraya başvuracak kişi yeni atanan hemşire. Bu durumda tayin işlemine kim başvuracak ?
Cevap: Kadrolu olarak çalışan personeller, hastanelerin Özlük birimine giderek eş durumu için dilekçe vereceklerdir. Gerekli olan belgeleri personel birimlerinde görev yapan çalışanlar zaten söylemektedir. Kadrolu personel için eş tayini kurası açılmıyor. Yani herhangi bir süre bulunmamakta olup dilekçe vererek başvuruda bulunuluyor. Dilekçeye, yapılan değerlendirmenin ardından ret ya da onay verilmektedir. 

Bu yeni açılan eş tayini kurası ise sadece sözleşmeli statüde görev yapan 45 A olarak olarak kabul edilen 3 + 1 personelleri kapsamaktadır. 

Soru 13: Eşi Milli Eğitim Bakanlığında 2,5 yıllık öğretmen. Kadrolu statüde. Sözleşmeli sağlık personeli ise 1 yılını doldurmuş hemşire. Eş durumu kurasına başvurabilir mi? 
Cevap: Evet, sözleşmeli sağlık personeli 1 senesi dolduğunda kuraya başvuru yapabilir. Eşi farklı bakanlıkta kadrolu statüde çalıştığı için ilanda belirten şartı taşımaktadır. 

Soru 14: Yeni atanan eş, 1sene sonunda Ocak ya da Temmuz ayında dilekçe vererek kadrolunun yanına gidebiliyor mu?
Cevap: 1 sene dolduğunda eş durumu tayini zamanları ocak ve temmuz o dönemlerde başvuru yapabilir. Kadrolunun yanına gidip gitmeme ise o dönemdeki personel eksikliği veya kontenjan durumuna göre belirlenmektedir. 

Soru 15: Eş ile aynı anda beraber atanan sözleşmeli sağlık personeli, ikisi de hemşire statüsünde ve 1 yıllarını doldurmuş durumdalar. Kim hangi eşin yanına gidebilir? 
Cevap: 1. senesi dolan eş başvuru yapabilmektedir. Başvuruyu kim yaparsa o eşe işlem yapılmaktadır. Başvuruya ret veya onay gelir. Yani A kişisi B kişisinin yanına geçmek için başvuru yapıyorsa, başvurusu ya kabul edilir ya da edilmez. 

Soru 16: Evli kalma süre şartı bulunuyor mu? 
Cevap: Evli kalma süre şartı aranmamaktadır. 

Soru 17: Eşi özel sektörde çalışan sözleşmeli sağlık personeli, süre zorunluluğu var mı?
Cevap: Eşi özel sektörde çalışan sağlık personelinin 3 yılını doldurmuş olması gerekmektedir. Özel sektörde çalışan eş ise, sözleşmeli sağlık personeli eş durumu için başvuru yaptığında son 4 yıl içerisinde 720 gün SGK primini doldurmuş olması gerekmektedir. 

Sözleşmeli sağlık personeli 3 yıl sonunda kadrolu olmuş olacağı için de dilekçe ile başvuru yapabilmektedir. 

Soru 18: Eşi kamu kurumunda kadrolu statüde çalışan sözleşmeli sağlık personeli, 1 yıl dolduğunda kesin olarak eş tayini çıkıyor mu? 
Cevap: Kesin tayini yapılacaktır diye bir durum bulunmamaktadır. Personel durumu ve kontenjana göre değerlendirme yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuzda ise bu durum için; tayin çıkmaz ise bir sonraki eş durumunda kuralsız bir şekilde geçiş imkanının sağlandığı belirtilmiştir. 

Es Durumu Kurasi Aciklama 2

Soru 19: Eşi polis olan sözleşmeli sağlık personeli 1 yılını doldurduktan sonra polis olan eşinin yanına gidebilir mi? 
Cevap: Sözleşmeli sağlık personeli 1 yıl çalıştıktan sonra eş durumu tayin zamanlarında yani ocak ve temmuz aylarında tayin başvurusunda bulunabilir. Eşi stratejik personel olduğu için büyük ihtimalle polis olan eşinin yanına tayin çıkacağı değerlendirilmektedir. Sözleşmeniz statüde olunduğu için yalnızca ocak ve temmuz aylarında açılan kuraya yapılan başvuru değerlendirmeye alınır. Diğer zamanlarda ise yapılacak olan herhangi bir başvuru reddedilmektedir. 

Soru 20: Eşi sağlık Bakanlığında çalışanlar için görev yeri belgesi nereden alınmaktadır? 
Cevap: Eşin çalıştığı kurumun personel özlük biriminden görev belgesi alınmaktadır. Öte yandan ekip sistemi üzerinden kesinleştirme işlemi yapıldıktan sonra değişiklik yapılamayacağını adaylar unutmamalıdır. 

Soru 21: Başka bakanlıkta işçi statüsünde eşi çalışan sözleşmeli sağlık personeli ne zaman tayin isteyebilir? 
Cevap: Sağlık Bakanlığının yayımladığı kılavuzda bu sorunun cevabı net bir şekilde cevaplanmıştır. Sözleşmeli statüde iken başvuru yapılması için başka bakanlıkta çalışan eşin sözleşmeli değil kadrolu çalışma şartı aranmaktadır. İşçi statüsünde de olsa sözleşmeli veya kadroludur. Eğer sözleşmeli ise üçüncü senede kadro alındığında dilekçe ile sözleşmeni sağlık personeli başvuru yapabilecektir. 

Soru 22: Eşin bulunduğu ilçeye mi tayin yapılmaktadır yoksa o ilin herhangi bir ilçesine ya da il merkezine mi atama yapılmaktadır? 
Cevap: Eş durumu tayininde eğer olumlu olur ise evraklar İl Sağlık Müdürlüğüne gitmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü bazen tayini çıkan sözleşmeli sağlık personeline seçenek sunmaktadır. Bazen de direkt olarak personel ihtiyacı olan yere tayini yapmaktadır. Kısaca il içerisinde hastanenin belirlenmesi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır.

PEKİ 3+1'Lİ BİR PERSONELİN EŞ DURUMU TAYİNİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle 3+1'li eş durumunu anlayabilmek için kamuda personel istihdam çeşitleri nelerdir, bunlara bakalım;

  1. a) 657 4/A:Kadrolu personel istihdam türü,
  2. 657 4/B:Çakılı sözleşmeli istihdam türü,
  3. 663 KHK 45-A:KHK ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli personel. 
  4. 4/C Mevsimlik İşçi
  5. 4/D Sürekli İşçi

 # Danıştay'ın eş durumu tayinlerinde yıl şartını iptal eden maddeyi onama kararı için "Danıştay, Eş Durumu Tayini Yıl Şartını İptal Eden Maddeyi Onadı!" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

3+1'Lİ PERSONEL EŞ DURUMU TAYİNİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Öncelikle 3+1’li personelin eş durumu tayini isteyebilmesi için 1 yıllık çalışma şartını yerine getiriyor olmak gerekiyor. Ardından bu  personelin nasıl bir eş durumu tayini isteyeceği ön plana çıkıyor. Kendi kurum ve Kuruluşundan, TSK'den, Emniyetten, Başka kurum ve Kuruluştan veya özel sektörden bu özel durumlara göre kişinin eş durumu tayin sonucu etkileniyor. Şimdi bu 4 duruma özel gerçekleşebilecek senaryoları incelemeden önce 1 yıllık fiili çalışmak nedir? Bu konu hakkında ön bilgi verelim.

1 YIL FİİLİ ÇALIŞIYOR OLMAK NEDİR?

3+1 de en az bir yıl fiili çalışma şartı var, yani bu sene çalışmaya başladınız diyelim seneye eş durumundan tayin isteyebiliyorsunuz. Hafta sonu tatilimiz ve resmi tatiller fiili çalışmadan kabul ediliyor. Burada özel bir durum var Peki Askerlik fiili çalışmadan sayılıyor mu? Maalesef hayır, askerliğinizi görevinizde 1 yılı tamamlamadan yapmaya giderseniz geldikten sonra kalan eksik süreyi çalışıp eş durumu tayini ancak bu şekilde isteyebilirsiniz. Şimdi 3+1’li personelin eş durumu tayin çeşitlerini inceleyelim.

3+1'DE EŞ DURUMU TAYİNİ ÇEŞİTLERİ

Kendi Kurum ve kuruluşundan kadrolu veya 3+1’li personel ise;

Bu kuraya başvuruda bulunan sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazereti nedeniyle yer değişikliği için;

  • Bulunduğu ilde bir yıl görev yapmış olması,
  • Eşinin görev yaptığı ilde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon ilan edilmiş olması,
  • Eşinin Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşu personeli olması gerekmektedir.
  • Eşi başka bir Bakanlıkta çalışıyor ise kadrolu statüde çalışıyor olması gerekmektedir

TSK, Emniyet;

Bu kuraya başvuruda bulunan sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazereti nedeniyle yer değişikliği için; bulunduğu ilde bir yıl görev yapmış olması şartı ile İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi ve kadrolu personel olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde veya mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri sınıflarından birinde görev yaptığını veya hâkim ya da savcı olduğunu ispat etmek suretiyle eş durumu tayini isteyebilirler.

Sözleşmeli Eş Durumuna Başvuru Şartları: 

Görevde fiilen 1 yılınızın dolmuş olması gerekmektedir. Eşinizin Sağlık Bakanlığında çalışıyor olması ya da asker olması, polis olması veya başka bir bakanlıkta kadrolu statüde çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları dışında başvuru yapanların başvuruları reddedilmektedir. 

İLGİLİ ARAMALAR

sağlık bakanlığı eş durumu tayini şartları
sağlık bakanlığı eş durumu tayini 2024
sağlık bakanlığı eş durumu tayini özel sektör 2024
sağlık bakanlığı eş durumu tayini kaç günde belli olur