Bu yazıda, en yüksek devlet memuru aylığına göre yapılan ödemelerin hangi ek gösterge rakamı üzerinden hesaplanacağı ve yeni düzenlemelerin getirdiği değişiklikler ele alınmaktadır.

En Yüksek Devlet Memuru Aylığı Nedir?

Mevzuatımızda, çeşitli ücret, tazminat, harcırah, emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı ve ölüm yardımı gibi ödemelerin hesaplanmasında “en yüksek devlet memuru aylığı” tutarına atıf yapılmaktadır.

Bu tutar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının (önceden Başbakanlık Müsteşarı) 1. derecenin 4. kademesine karşılık gelen en yüksek gösterge rakamı olan 1500 ile bu unvan için belirlenen ek gösterge rakamı olan 8000’in toplamından oluşan 9500 gösterge rakamının, memur maaş katsayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanmaktadır.

Yeni Düzenlemeler ve Ek Gösterge Artışı

Son yapılan düzenlemelerle, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek göstergesine +400 puan ekleme yapılmıştır. Bu değişiklik, en yüksek devlet memuru aylığına bağlı ödemelerde hangi rakamın kullanılacağı konusunda bazı belirsizliklere neden olmuştur.

Düzenlemenin Uygulama Şekli

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 34. maddesine eklenen ikinci fıkra hükmü, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek gösterge rakamına eklenen (+400) ilave puanın, en yüksek devlet memuru aylığı veya diğer mali ve sosyal hakların hesabında dikkate alınmayacağını açıkça belirtmektedir. Bu nedenle, en yüksek devlet memuru aylığına bağlı olarak hesaplanan ödemeler, 9500 gösterge rakamı üzerinden yapılmaya devam edecektir.

Örnek: Ölüm Yardımı Hesaplaması

Örneğin, bir memurun vefatı durumunda ölüm yardımı hesaplaması yapılırken, 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık almakta iken vefat edenlerin hak sahiplerine ödenen ölüm yardımı alt sınırı tutarı, 9500 gösterge rakamı üzerinden hesaplanmaya devam edecektir.

2024 Temmuz-Aralık Dönemi Hesaplaması

2024 yılı Temmuz-Aralık döneminde geçerli olacak en yüksek devlet memuru aylığını hesapladığımızda, ek gösterge artışı dikkate alınmadan mevcut 9500 gösterge rakamı üzerinden hesaplamalar yapılacaktır.

Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap

Bu açıklamalar ışığında 2024 yılı Temmuz-Aralık döneminde geçerli olacak en yüksek devlet memuru aylığını hesapladığımızda:

Geçerli Olduğu Dönem (Gösterge+Ek Gösterge)*Maaş Katsayı Tutarı
2024 Temmuz-Aralık (8000+1500)*
0,907796
8.624,06 TL