SES Bakırköy Şube Hukuk Sekreteri Akın Delen tarafından okunan açıklamada, acil sağlık hizmetlerinin alarm verdiği ve çalışma koşullarının kötüye gittiği vurgulandı.

Sağlık Çalışanına Mobbing İddiası: Raporlu Hemşirenin Evi ‘Denetlemek’ İstendi Sağlık Çalışanına Mobbing İddiası: Raporlu Hemşirenin Evi ‘Denetlemek’ İstendi

"112 Çalışanları Ne Sahipsiz Ne Köledir!"

İstanbul 112 Ambulans çalışanları ve SES İstanbul Şubeleri, yaşanan gelişmelerin ardından zorunlu bir açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti. Açıklamada, araçların hurdaya döndüğü, personel yetersizliği ve çalışanların tükenmiş durumda olduğu ifade edildi. Ambulansların sürekli arıza yaptığı ve tamir işlemlerinin uzun sürdüğü belirtilerek, "Halkımıza ve kamuoyuna sesleniyoruz; acil hastanız için yarım saat beklemek ister miydiniz?" denildi.

Yetersiz Ambulans ve Personel

İstanbul'da ambulans başına düşen nüfusun Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu vurgulanan açıklamada, acil yardım ambulansı başına düşen nüfusun 28.356 olduğu belirtildi. Araç filosunda 10 yılı aşkın süredir kullanılan çok sayıda ambulans bulunduğu, bu araçların sık sık arıza yaptığı ve tamir işlemlerinin aylar sürdüğü ifade edildi. Ayrıca, ihale usulüyle yapılan servis bakım anlaşmalarının yeterliliğinin denetlenmediği ve sonuç olarak tamir edilen araçların tekrar arızalandığı belirtildi.

İş Yükü Ağır Personel Az

Az sayıda ambulansla 24 saat boyunca hizmet vermeye çalışan saha ve Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının insanüstü bir çaba gösterdiği, iş yükünün ağır olduğu ve çalışanların sırtına yeni yükler bindiği dile getirildi. "Bakanlık 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14.500 olarak hedeflerken İstanbul gibi devasa bir metropol şehrini gözden mi çıkarmıştır?" sorusu yöneltildi.

Araçlar Klimasız

Araçların klimasız olduğu, havalandırma ve iklimlendirme sorunlarının hem hastaların sağlığı hem de çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir sorun olduğu belirtildi. "Yaz aylarında ambulans arka kabinleri 50 dereceye çıkmaktadır. Bir an önce araç klima arızaları giderilmelidir," denildi.

Taleplerini Dile Getirdiler

Açıklamada, 112 çalışanlarının talepleri sıralandı:

- Ambulans filosunun acilen artırılması ve hemen alım yapılması.

- Anlaşmalı yetkili servislerin artırılması ve arızaların hızla giderilmesi.

- Klima arızalarının tamiri için gerekli kaynakların sağlanması.

- Acil olarak personel alımı yapılması.

- Disiplin soruşturmaları ile çalışanlara yönelik baskıların son bulması.

- 112’nin "çok riskli birim" ilan edilmesi ve teşvik ek ödemelerinin buna göre düzenlenmesi.

- Sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkin yasaların çıkarılması ve adli vakalarda kolluk kuvvetleriyle koordinasyonun geliştirilmesi.

- Vaka elemeleri yapılarak 112 acil sağlığın yükünün azaltılması.

"İstanbul 112 çalışanları olarak öfkeliyiz! Bütün bu olumsuz tablonun içinde, günlük ortalama 3000 acil olaya müdahale ediyoruz. Yaşanan bütün aksaklıklar dönüp dolaşıp biz çalışanların sırtına biniyor," denilen açıklamada, Sağlık Bakanı Sayın Memişoğlu’na çağrıda bulunularak, "Bu politikalardan vazgeçin. Kamu kaynakları halkın sağlığı ve sağlık çalışanları için kullanılsın," ifadeleri yer aldı.