Geçtiğimiz Pazartesi günü 117 yaşında hayatını kaybeden dünyanın en yaşlı insanı Maria Branyas Morera'nın ölümü, uzun yaşamın sırlarını yeniden gündeme taşıdı. Branyas, Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na göre, uzun ömrünü düzenli bir hayat tarzı, pozitiflik, doğayla iç içe olmak ve toksik insanlardan uzak durmak gibi unsurlara borçlu olduğunu ifade ediyordu.

100 Yaş Üstü İnsanlardan Tavsiye Almayın

Brighton Üniversitesi'nden Biyogerontoloji Profesörü Richard Faragher, bazı insanların neden 100 yaşından fazla yaşadığını hâlâ tam olarak anlamadıklarını ve bu konuda iki ana teori olduğunu belirtti. Faragher, birinci teorinin şansa dayalı olduğunu, ikinci teorinin ise genetik faktörlere bağlı olduğunu söyledi. Bu bağlamda, 100 yaşını geçmiş kişilerin verdikleri sağlık ve yaşam tarzı tavsiyelerinin genellikle yanıltıcı olabileceğini vurguladı. Faragher, "Bu kişiler genellikle çok fazla egzersiz yapmazlar ve beslenmeleri de sağlıksızdır," diyerek, uzun yaşamlarının şansa veya genetik dayanıklılığa bağlı olabileceğini ifade etti.

Hemşire Dilek Yılmaz Ev Yangınında Hayatını Kaybetti Hemşire Dilek Yılmaz Ev Yangınında Hayatını Kaybetti

Uzun Ömürlü Olmanın Gerçek Sebepleri

University College London'dan Genetikçi Prof. David Gems de cinsiyetin uzun ömürlülükte önemli bir faktör olduğunu ve kadınların erkeklerden daha yavaş yaşlandığını belirtti. Bununla birlikte, şans faktörünün de göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Gems, aynı genetik yapıya ve çevresel koşullara sahip olsalar bile bazı canlıların diğerlerinden daha uzun yaşadığını söyledi. Bu durumun bireysel şansın uzun ömürlülük üzerindeki etkisini gösterdiğini dile getirdi.